Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyśmienita oraz sycąca.